Loading Now
×

PİYASADAKİ BALLARIN YÜZDE 89’U SAHTE!

PİYASADAKİ BALLARIN YÜZDE 89’U SAHTE!

Paylaş

Sofralarınıza koyduğunuz bal sahte olabilir! Yapılan bir araştırmada piyasadaki balların yüzde 89’unun sahte olduğu ortaya çıktı! Sahte bal en çok internet ortamında satılıyor. Marketlerden aldığınız bal da pek masum olmayabiliyor.

Sahte bal sadece bizde yok. Avrupa da bal sahteciliği ile savaşıyor.

Sahte ballar Avrupa’ya hangi ülkelerden geliyor?

Burada bir tahmin yaptıysanız yanıldınız! Sahte balda birinciliği Birleşik Krallık kimseye kaptırmıyor. Türkiye ise ikinci sırada.

Avrupa Komisyonu’nun 23 Mart 2023 tarihinde yayınladığı rapora göre, Avrupa Birliği ülkelerine ithal edilen ballarda yapılan analizlerde, bal örneklerinin yarısında sahtecilik şüphesi tespit edildi. Rapor, Ekim 2021 ile Şubat 2022 arasında alınan 320 adet bal örneği üzerinde yapılan analiz sonuçlarını içeriyor. Araştırmayı, Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (European Commission Joint Research Centre – JRC) yürüttü.

Örnekler, Ekim 2021 ile Şubat 2022 tarihleri arasında laboratuvarlara ulaştı. Toplam 320 örneğin büyük çoğunluğu (%84) gümrük kontrolleri sırasında alındı. Geri kalanı, paketleyici veya dağıtıcılardan sağlandı.

Çalışmaya 17 Avrupa ülkesi katıldı.

         Bakın analiz sonuçları nasıl açıklandı;

Screenshot_20-6-2024_84322_www.gursahakman.com_ PİYASADAKİ BALLARIN YÜZDE 89’U SAHTE!

         Bala neler katılıyor diye soracak olursanız cevap çok vahim. Bal diye aldığınız şeyde hiç bal olmayabilir! Glikoz şurubuna bal aroması katılarak piyasaya süren çok firma tespit edildi.

Katılan bazı maddeler ise şöyle sıralanabilir;

Melas, pancar, nişasta, dekstrin, kitle zamkı, jelatin, gliserin, un, aroma sakaroz, patates, mısır ve pekmezler, su, un, tebeşir, vb.

Biraz dürüst olanlar arıları şekerle besleyip çeşitli adlar altında doğal bal olarak satıyor.

Daha az dürüst olanlar bala yukarıdaki katkıları ekleyip ballarını çoğaltıyorlar.

Dürüstlükle uzak yakın alakası olmayanlar ise glikoz şurubuna bal aroması ve duruma göre çeşitli maddeler katıp örneğin ‘kestane balı’ olarak satabiliyor.

Piyasadaki aromalar şöyle sıralanabilir;

Böğürtlen Balı Aroması, Çam Balı Aroması, Kekik Balı Aroması, Keşmir Balı Aroması, Kestane Balı Aroması, Lavanta Balı Aroması…

Screenshot_20-6-2024_9727_www.hammaddeler.com_ PİYASADAKİ BALLARIN YÜZDE 89’U SAHTE!

NASIL ANLAŞILIR?

Yabancı karışımları saptamak oldukça kolaydır. Bunun için kabın dibinden bal bir tüpe alınarak üzerine damıtık su konur ve bal süzülür, eğer karışım varsa ya çökelti halinde dibe çöker veya yüzeye çıkar. Nişasta karışımını anlayabilmek için, damıtık suda çözünmüş olan, bal çökeltisine birkaç damla tentürdiyot damlatılır. Ortaya çıkan mavi renk nişastanın varlığını gösterir.

Baldaki dekstrin ise söyle belirlenir. 1 gr. bal 5 ml. sıcak suda çözülür. Üzerine 0.,25 ml. iyot çözeltisi katılır. Şahit çözeltisi olarak 5 ml.su alınır, üzerine 0,25 ml. iyot çözeltisi katılır, içinde dekstrin olmayan bal şahit çözeltide olduğu gibi sarı – kahverengi bir renk verir. İçinde dekstrin bulunan bal bulanıklık olur.

Yine de en doğru sonuçlar laboratuvarda alınıyor.

Unutmayın; Bazen laboratuvar bile sahte balı ayırt edemiyor.

Share this content: